sobota 26. března 2016

Pětadvacet

Letos je to přesně 25 let, co jsem poprvé vyjela do světa jako průvodkyně. Po cestovatelském půstu, způsobeném zčásti bolševikem a taky péčí o malou Bebe byla motivace a nadšení k neudržení. První zájezd vedl do Skotska, kde jsem předtím nikdy nebyla, se stanem, který jsem nebyla schopná postavit, za zády čtyřicet účastníků, kteří na tom byli úplně stejně. Hlavně vidět co nejvíc za co nejmíň. Starou karosou se stávkujícím mikrofonem, bez klimatizace a navigace, zato s luxusním místem pro nohy a zásobami potravin na 17 dní. Jediní, kdo měli trochu ponětí co nás čeká byli řidiči Mirek a Květoš, na které dodnes nedám dopustit. Já jsem do té doby jela autobusem nejdál na nákupy do Györu, takže jsem ještě chování na palubě neměla správně nacvičené. Už před Prahou se mi kvůli neopatrné manipulaci vpil do sedačky celý obsah sardinek ve vlastní šťávě. Poté, co jsem za Norimberkem jako další chod otevřela zrající sýr, mi bylo důrazně naznačeno, že ho mám okamžitě zkonzumovat a případné další pokrmy tohoto druhu hned darovat pocestným nebo vyhodit. Poté, co jsme po dvou dnech a dvou nocích v autobuse dorazili do kempu v Hackney u Londýna, byla naše výprava v noci okradena. Spící, unavení turisté většinou až ráno zaznamenali, že jim bylo ze stanů odcizeno poměrně dost věcí, které si na cestu pořídili. Nejvíce mi bylo líto paní, které zmizely brýle se sedmi dioptriemi na dálku. Ta potom mohla obdivovat krásy skotské Vysočiny jen stěží ….
Od té doby už bylo cest přes dvě stě, do mnoha (stále však ne dost) zemí světa, s tím nepočítaně projetých kilometrů a mil po souši, na vodě, vzduchem i pod zemí, muzeí, galerií, výstav, koncertů, divadel, procházek po městech, prošlapaných bot z procházek v ulicích i výšlapů do hor, zážitků, prožitků … a lidí! Nejmladší byli kluci, dvojčátka, cestující bez rodičů, těm ještě nebylo sedm a nejstarší paní přes 85!  A těším se na další. A moc moc Vám všem děkuji.

Cestování … nejdříve Vám vezme dech a pak z Vás udělá vypravěče. 




pátek 18. března 2016

Skotsko a proč tam studovat

Skotsko, to jsou sametové kopce, hluboká jezera, kamenná města a rusovlasí lidé.
Dramatická historie, za kterou sem jezdí celý svět (Robert the Bruce, William Wallace – The Braveheart, John Knox, Mary, Queen of Scots, Bonnie Prince Charlie, Flora MacDonald).
Točí se tu skvělé filmy (Trainspotting, Prolomit vlny, Skyfall, Braveheart, Highlander, Mělký hrob, Poslední skotský král, Andělský podíl, Rob Roy) a dělá dobrá muzika (Annie Lennox, Bay City Rollers, Nazareth, Primal Scream, Simple Minds, Texas, Travis, Wet Wet Wet, Biffy Clyro, Franz Ferdinand, The Proclaimers, Paolo Nutini and the Vipers, The View, The Fratellis, Donovan).
Alba (gaelský název pro Skotsko) dala světu penicilin (Alexander Fleming), televizi (John Logie Baird), telefon (Graham Bell), parní stroj (James Watt), pláštěnku (Charles Mackintosh), novou filozofii (David Hume) a ekonomii (Adam Smith), barevnou fotografii (James Clerk Maxwell) a kvalitní čaj (Sir Thomas Lipton).
Díky Skotkám a Skotům máme Harry Pottera (J.K.Rowling), Ivanhoe (Sir Walter Scott), Sherlocka Holmese (Sir Arthur Conan Doyle), Ostrov pokladů (Robert Louis Stevenson), Auld Lang Syne (Robbie Burns), Petra Pana (James Matthew Barrie) a kvalitní sci-fi (Iain M. Banks).
Skotové umí dobře hrát (Sean Connery, Ewan McGregor, Robbie Coltrane), sportovat (Alex Ferguson, Andy Murray) i cestovat (David Livingstone).



Stále nevidíte důvod, proč studovat angličtinu (a skotštinu) právě tady?
Ještě je tu něco. Lochneska, whisky, the Kelpies a kilty naostro!