pátek 27. září 2013

Dojmy z Paříže od Terky Foretové

Terka Foretová  píše o cestě do Francie

V sobotu 21. září jsme se vrátili z pobytu plného památek, focení  a nakupování v Paříži.  Odjížděli jsme v pondělí 16. září v 1 hodinu odpoledne a na místo jsme dojeli asi v 7 ráno. Ale myslím, že výlet za nevyspání a nepohodlí stál.
Po 18ti hodinové cestě se zastávkami jsme dorazili na Trocadéro s nádherným výhledem na onu Eiffelovu věž. Následovala menší procházka po Martově poli, parku přímo naproti Vojenské akademii, kde studoval Napoleon.
O půl desáté jsme už čekali na lístky a vyjížděli na Eiffelovku. Většina z nás si koupila i vstup do třetího patra, tedy nejvyššího. Výhled je přímo kouzelný.
Následovala asi hodinová projížďka lodí. Paříž se nám ukázala z perspektivy Seiny, mohli jsme vidět například krásné mosty, dát si zasloužený odpočinek a ohřát se čajem.
Další na programu byla Invalidovna s ostatky Napoleona, jeho bratrů a syna. Dostali jsme také čas projít si muzeum s několika spíše válečnými tématy. Bulvár Champs-Élysées s Vítězným obloukem byla poslední zastávka za první den našeho výletu. Pro většinu byla úleva konečně dojet do našeho hostelu MIJE, budovy ze 17. stolení, poblíž Seiny.
Druhý den jsme vyjeli z Paříže do Versailles, sídla Ludvíka XIV. Prošli jsme si rozlehlé zahrady a individuálně i zámek. Pak jsme přejeli do La Défense- moderní čtvrti s mrakodrapy a supermoderními stavbami- a dostali osobní volno k nákupům v obrovském obchodním centru.
Ve čtvrtek jsme si prošli největší hřbitov v Paříži Père-Lachaise, místo posledního odpočinku mnoha významných osobností (Edith Piaf, Jim Morrison, Oscar Wilde,...). Následoval přejezd do velmi milé části města Centre Pompidou s moderní galerií a spoustou obchůdků. Také jsme se šli podívat na nejvyšší bod Paříže Monmartre (125 m n.m.), kde je bazilika Sacré Coeur. Cestou zpátky na autobus jsme šli kolem nejslavnějšího kabaretu Moulin Rouge. Hodně z nás se těšilo i na večerní procházku, které jsme se konečně dočkali.
V pátek, tedy poslední den v tomhle krásném městě, jsme začali v Tuilerijských zahradách, kde jsme se chvíli kochali okolní krásou a pak zamířili rovnou do Louvru. V obrovském muzeu jsme dostali mapku, ale stejně nás všechny zajímala Mona Lisa. Po chvilce chůze po značkách jsme ji našli. Je krásná a jedinečná.
Přecházeli jsme po Pont des Arts, ale známější je jako Most zamilovaných. zábradlí mostu zdobí zámky, které denně přibývají. Zamilované páry tu pečetí  svou lásku připnutím zámku se jmény a klíčky pak hodí do Seiny.
Katedrála Notre Dame je - jako vše v Paříži- kouzelná. Velkolepá a uvnitř tmavá a tajemná. Poté jsme se přesunuli před nejstarší univerzitu Sorbonnu. Někteří využili volno k návštěvě Lucemburské zahrady, jiní vyzkoušeli francouzské speciality v místních restauracích a kavárnách.
V 19 hodin už jsme se rozloučili s Paříží a vraceli se přes Francii a Německo do České republiky. Do Hustopečí jsme se dostali už v 11.
Za tenhle výlet jsem opravdu moc ráda a budu na něj vzpomínat v dobrém. Paříž mě naprosto uchvátila nejen dechberoucí architekturou a památkami, ale i módou, která byla vidět nejen ve výlohách, ale i v ulicích. Nemohla jsem si přát být na lepším místě, než právě tady.

                                                                                              Terka Foretová, Kvarta


                                                     

čtvrtek 5. září 2013

Shopping! Shopping!


Keep calm and go on shopping

Vím, že přijde. Dříve nebo později, ať je program zájezdu sebezajímavější a počasí třeba na plavky.
Pokaždé se dostaví a postupně nabírá na intenzitě.
Otázka: „A kdy bude shopping!?“
Obvykle pak spustí lavinu dalších dotazů: „Kolik času budeme mít?“ „Je tam Primark ( New Look, GAP, TK Maxx, Sportsdirect)?“
V druhé vlně pak: „Je někde poblíž směnárna nebo bankomat? Mohla byste mi vyměnit koruny nebo eura na libry? Nebo půjčit?“
Vůbec se nedivím, že se neinformovanému návštěvníkovi Království, zvláště pokud se jedná o teenagera, při návštěvě kteréhokoliv hadříkového obchodu podlomí kolena po objevu velkého výběru zboží a neskutečně nízkých cen. Vždy si představím sebe v jejich věku a sladké vzrušení, provázející nákup semišových botek a tělového spodního prádla za propašované marky v Drážďanech.
Nakonec, shopping je velmi poučný a patří k poznání reálií navštívené země, nemluvě o dokonalém procvičení slovní zásoby, např. Big Labels, Small Prices … Buy 3 pay 2… …Unbeatable Bargain … Buy today, pay later... Amazing fashion, amazing prices

Když to shrneme, nakupování je vlastně ideální příprava na maturitu!